Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła 82%
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:
250 g konfitury wiśniowej
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
75 g śmietany 30 %
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji:
migdały, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, suszone morele
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło.
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu. Smacznego!
A u nas w naszym domu nie ma tradycji mazurka w Wielkanoc, choć kiedyś piekłam ze dwa :) Za to obowiązkowo musi być sernik :) Pozdrawiam i życzę wesołego świętowania!
OdpowiedzUsuńOdkąd kilka late temu upiekłam swojego pierwszego mazurka, nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku :) Podobnie jak bez sernika i babki ;) Wesołych...;)
Usuń