Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski... To pyszne, strączkowe warzywo wciąż mnie urzeka :) Z tych wdzięcznych ziarenek można wyczarować pożywną zupę, pyszny pasztet, sałatkę, a nawet przepyszną przekąskę w postaci złocistych, chrupiących kuleczek. Tak przygotowana ciecierzyca idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla niezdrowych chipsów czy paluszków, zajadanych często podczas oglądania wciągającego filmu. Smak pieczonej cieciorki możecie dowolnie zmieniać kombinując z przyprawami. Dziś jedna z klasycznych, prostych wersji - z papryką i czosnkiem. Chrupcie na zdrowie :)
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta chili
sól (do smaku)
Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawić na chwilę do obeschnięcia. Ciecierzycę przesypać do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Ziarna przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół). Piec przez ok. 30 minut do zarumienia. W trakcie pieczenia dwukrotnie przemieszać cieciorkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
I to się nazywa zdrowa przekąska! Ekstra :)
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych przekąsek jakie znam :)
UsuńA jak to zrobić ze surową ciecierzycą? Namoczyć i ugotować?
OdpowiedzUsuńTak, ciecierzycę należy namoczyć przez całą noc w letniej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości (bez dodatku soli), odcedzić i dalej postępować jak w przepisie. Należy pamiętać, że suche ziarna cieciorki zwiększą objętość podczas gotowania, należy więc namoczyć niewielką porcje ziaren.
UsuńDzięki ☺
OdpowiedzUsuńNajlepsza przekąska! :)
OdpowiedzUsuńSUPER pomysł. Dziś wyprubuje mam nadzieję że moja 13letnia còra da się skusić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzęsto po treningu na polu golfowym robię sobie taką przekąskę. Pomysł bardzo ciekawy - zdecydowanie warty rozważenia.
OdpowiedzUsuń