Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 duże jajka
1 pełna szklanka* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
200 ml oleju
300 g startej (na drobnych oczkach) dyni
2 łyżki pestek dyni
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
*szklanka - 250 ml
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!
Ale pysznosci
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńCudnie jesienne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA ciacho wspaniałe - takie wysokie :)
Ale pięknie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do zrobienia w tym sezonie dyniowym :)
wspaniale wyrośnięte, wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńnieziemskie zdjęcia:) odpłynęłam na ten widok!
OdpowiedzUsuńsuper!! dziękuję za przepis bo jutro wydrążamy dynie i nie miałam pomysłu co zrobić :)
OdpowiedzUsuńREWELACJA,REWELACJA i jeszcze raz REWELACJA!!!!!
OdpowiedzUsuńOczarowałaś mnie tym ciastem!!!!
Pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wspaniałe ciasto ! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu i ciasto smakowało :) Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga ;)
UsuńDziękuję. Będę odwiedzać Twojego bloga, przyznam, że jestem tu po raz pierwszy, ale pozwolę sobie rozgościć się.:)
UsuńPozdrawiam
A moje ciasto tu: http://majanaboxing.blox.pl/2013/11/Ciasto-dyniowe-z-pomaranczowym-lukrem.html
Bardzo się cieszę, że postanowiłaś zostać na dłużej :) Ja Twój blog znam i czasem zaglądam :) Ciacho pięknie Ci wyszło, dziękuję za podlinkowanie i cieszę się, że nawet synek skusił się na kawałek ciacha ;)
UsuńMam pytanie odnośnie tego przepisu czy jest jakiś powód dla którego moje ciasto musi piec się dłużej? po 50 min dalej jest "mokre" na dnie sprawdzając patyczkiem:) A druga rzecz że pęka na górze? A Tobie tak ładnie wyrosło:):)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie piekłaś na grzałce góra-dół. Jeśli ciasto upiecze się z góry nie ma gdzie rosnąć i zaczyna pękać. Najlepiej piec na grzałce dolnej, a pod koniec pieczenia podpiec chwilę od góry, aby wierzch się zarumienił. Podałam orientacyjny czas pieczenia, bo wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej. Przytrzymałabym ciasto dłużej jeśli nie zdążyło w tym czasie upiec się od dołu.
UsuńDziękuję za pomoc:)
UsuńZ lenistwa starłam dynię w ruskiej maszynie do ziemniaków (na tarce o grubych buraczanych oczach) i wyszło super <3 moje upiekło się w ok 40 minut.
OdpowiedzUsuń