Dziś powstała sałatka, ale nie zwyczajna. Sałatka makaronowa z przepysznym tuńczykiem w oliwie i chrupiącymi ziarnami słonecznika. Całość podkręcona smakiem pikantnej rukoli i słodkich pomidorów. A wszystko skąpane w ziołowym dressingu z cytryną i dużą ilością pieprzu. Jeśli podobnie jak ja lubicie takie sałatki, będziecie zachwyceni smakiem. A ja po raz kolejny miałam okazję przekonać się o tym, że włoskie produkty nie mają sobie równych. Pysznie, pysznie, pysznie....
Składniki:
200 g makaronu penne (użyłam penne rigate Arrighi)
100 g tuńczyka w oliwie z oliwek (użyłam tuńczyka Callipo)
25 g rukoli
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny (użyłam sok z cytryny Limmi)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego oregano
sól morska (opcjonalnie)
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Bardzo smakowicie wyglądająca sałatka :) Chętnie bym się poczęstowała takimi smakołykami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Oleńko :)
a nie zepsuo by smakuu jakbym zmieniła makaron na razowy ? jestem na diecie..
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz makaron razowy, śmiało możesz go zastąpić.
Usuńdziękuje bardzo, nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńczegoś takiego szukałem - dziękuję za inspiracje
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o ilość podanych w przepisie składników, porcja wychodzi dla 3-4 osób ?
OdpowiedzUsuńTa porcja jest dla 2 osób.
Usuń