Kiedy pojawiają się pierwsze, polskie truskawki zawsze przygotowuję z nich sporą ilość pysznych pierogów. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale domowe pierogi nie mają sobie równych. Podane z sosem na bazie jogurtu i kremówki ze świeżą miętą smakują wybornie. Polecam także pierogi na słodko z serem.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml wrzącej wody
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki stopionego masła
Dodatkowo:
500 g truskawek
200 g jogurtu greckiego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)
Truskawki oczyścić. Mniejsze zostawić w całości, większe pokroić na połówki lub ćwiartki.
Do mąki dodać sól, żółtka, stopione masło i wrzącą wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko z ciasta układać truskawki i zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Jogurt utrzeć z kremówką i cukrem pudrem. Gorące pierogi polać sosem i ozdobić liskami mięty. Smacznego!
Obłędne :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Właśnie zaczynamy je robić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z truskawkami i nie tylko;)
OdpowiedzUsuńSuper, fajne danie. Myślę, że lubią je wszyscy, dorośli i dzieci.
OdpowiedzUsuńNajbardziej kocham knedle z truskawkami, ale pierogi są tylko pół kroczku za nimi :)
OdpowiedzUsuńA Twoje Olu są piękne i apetyczne :)
Pozdrawiam :)