sobota, 15 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami

Kiedy pojawiają się pierwsze, polskie truskawki zawsze przygotowuję z nich sporą ilość pysznych pierogów. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale domowe pierogi nie mają sobie równych. Podane z sosem na bazie jogurtu i kremówki ze świeżą miętą smakują wybornie. Polecam także pierogi na słodko z serem.


Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml wrzącej wody
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki stopionego masła
Dodatkowo:
500 g truskawek
200 g jogurtu greckiego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)




Truskawki oczyścić. Mniejsze zostawić w całości, większe pokroić na połówki lub ćwiartki. 
Do mąki dodać sól, żółtka, stopione masło i wrzącą wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko z ciasta układać truskawki i zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 
Jogurt utrzeć z kremówką i cukrem pudrem. Gorące pierogi polać sosem i ozdobić liskami mięty. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mmmm... Właśnie zaczynamy je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam z truskawkami i nie tylko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, fajne danie. Myślę, że lubią je wszyscy, dorośli i dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej kocham knedle z truskawkami, ale pierogi są tylko pół kroczku za nimi :)
    A Twoje Olu są piękne i apetyczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...