Składniki:
36 sztuk maślanych herbatników
150 g masła 82%
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
500 g sera twarogowego półtłustego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać mleczną)
kilka łyżek mleka
1/2 łyżka masła
Dodatkowo:
wiórki kokosowe (do posypania)
Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego. Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk). Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao. Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rady: W środek chatki można włożyć pokrojone truskawki lub paski zastygniętej galaretki.
Chatka zachowa właściwy kształt jeśli ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Te gotowe już zmielone z reguły są bardzo rzadkie. Polecam więc użyć twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego sera mielonego.
Ale genialna !
OdpowiedzUsuńkolejny pyszny przepis... moze zrobie jak kupie dziś twaróg?...kusisz niesamowicie!
OdpowiedzUsuńW zanadrzu mam jeszcze kilka ciast, więc niebawem kolejne smakowitości. Polecam chatkę - zrób koniecznie :)
UsuńFajnie wygląda, muszę zrobić taką chatkę:)
OdpowiedzUsuńto ciasto zawsze mnie zachwyca, ale wygląda na tak trudne do zrobienia, że mimo iż mnie korci, boję się za nie wziąć;) cudne jest!
OdpowiedzUsuńAntenka ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu - właściwie nie ma prawa się nie udać. Jest jednym z ekspresowych ciast i w dodatku bez pieczenia. Jednak póki nie zrobisz nie przekonasz się o tym. Więc zachęcam Cię gorąco :)
Usuńraz robiłam ale nie wyszła tak idealnie jak twoja.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) już kiedyś widziałam taką chatkę chyba w końcu zrobię sobie taką:)
OdpowiedzUsuńRobiłam parę razy, ale nigdy nie wyszło mi tak ładne i równe :) Ślicznie wygląda ta Twoja chatka!
OdpowiedzUsuńlubię ciasta bez pieczenia, więc chatkę zapisuję :)
OdpowiedzUsuńgdy byłem młody-dinozaury jeszcze wtedy po świecie biegały- to ciasto nazywało się "psia buda" i też było pyszne
OdpowiedzUsuńTeż był u mnie ostatnio, pod nazwą domek po prostu. Uwielbiam go całą sobą !
OdpowiedzUsuńMoja żona inaczej układa herbatniki pierwsza warstwa tak jak u ciebie a druga wzdłuż lepiej się zamyka i lepiej wygląda
OdpowiedzUsuń