niedziela, 17 listopada 2019

Tort sałatkowy z kiełbasą morlińską

Coś dla miłośników wytrawnych smaków oraz tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią...kiełbasę ;) Dziś mam dla Was sposób na sałatkę w nieco nietypowej formie. Tort sałatkowy to prosty i efektowny pomysł na smaczną propozycję na imprezę czy...urodziny :) Koniecznie zaskoczcie gości tą propozycją imprezowej przekąski :D 



Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
3 laski kiełbasy Morlińskiej z szynki
150 g krakersów
100 g masła 
Sałatka: 
5 jajek na twardo 
100 g żółtego sera gouda
1/2 puszki kukurydzy 
1/2 świeżej, czerwonej papryki
3 średnie ogórki konserwowe 
1 mała cebula
3-4 łyżki majonezu 
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo (do dekoracji):
3 cebulki dymki
3 rzodkiewki
5 czarnych oliwek 







Kiełbasę pokroić na plasterki.
Jajka, ogórki, paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać starty na dużych oczkach żółty ser oraz kukurydzę. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Krakersy rozdrobnić w blenderze, dodać do nich stopione masło. Na spód tortownicy wyłożyć 1/3 krakersów, dokładnie docisnąć do spodu. Wstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia. Na krakersach ułożyć plasterki kiełbasy i 1/2 porcji sałatki. Dokładnie docisnąć. Na sałatkę ponownie wysypać połowę pozostałej porcji krakersów wyrównać i docisnąć. Na krakersy ułożyć plasterki kiełbasy i pozostałą porcję sałatki. Wierzch posypać krakersami, wyrównać i docisnąć. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Zdjąć obręcz boki posmarować cienką warstwą majonezu udekorować pokrojonym szczypiorkiem, pasterkami rzodkiewki i natką pietruszki. Wierzch tortu udekorować plasterkami kiełbasy, oliwkami i plasterkami rzodkiewki. Smacznego! 




2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...