Składniki:
200 g ryżu do risotto (arborio)
1 - 1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 średnia cebula
300 g kurek
50 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 - 1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 średnia cebula
300 g kurek
50 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
sól (opcjonalnie do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
posiekana natka pietruszki (do podania)
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dodać posiekany czosnek. Wymieszać i dodać oczyszczone kurki. Całość smażyć ok. 2-3 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Wlewać po chochelce gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodawać kolejne porcje bulionu. Kiedy ryż będzie prawie miękki dodać pozostałą łyżkę masła i starty parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wygląda swietnie, jadłam podobne w tamtym tygodniu, ale takie też spróbuję :D
OdpowiedzUsuń