środa, 13 lipca 2016

Tarta z porzeczkami i bezą

Jedno z lepszych połączeń jakie znam - kwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza. A to wszystko schowane w kruchym cieście z kremowym budyniem. Bajka! Owoce lata dają nieograniczone możliwości w kuchni. Świetnie sprawdzają się w wypiekach, daniach obiadowych czy śniadaniach. Porzeczki, każdego lata (nie wiedzieć czemu) przegrywają z tak lubianymi przez wszystkich truskawkami czy malinami. Zapewniam Was, że jeśli do tej pory sięgaliście po te owoce sporadycznie lub wcale, po zrobieniu tej tarty zakochacie się w nich bez pamięci ;) 



Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka (z dużych jajek o wadze ok. 70 g)
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Budyń:
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) 
1 1/2 łyżki cukru
400 ml mleka 3,2%
Owoce:
450 g czerwonej porzeczki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Beza:
2 białka
110 g cukru 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej





Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut. 
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka. 
Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce. 
Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić. Smacznego! 

31 komentarzy:

  1. musi być pyszna, uwielbiam połączenie słodyczy i kwaskowych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, a połączenie smakowe super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za bezą, ale ta wygląda pięknie! Tarta idealna na lato :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. porzeczki mają więcej witaminy c niż cytryna

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno nie jadłam czerwonej porzeczki! Ale mi narobiłaś smaka! Jeszcze dzisiaj biegnę po składniki i zabieram się za pieczenie, uwielbiam Twoją kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Chętnie go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, będzie pysznie! :)

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale, arystokratycznie bym rzekła :D To będzie dla mnie wyzwanie, ale warto je podjąć, do pracy

    p.s. trzymajcie kciuki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, na pewno się uda :) I życzę smacznego!

      Usuń
  9. Kwaśne owoce świetnie przełamują słodycz ciasta. :) A przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, że jako owoce wybrałaś właśnie porzeczki bo je uwielbiam ! Pychota

    OdpowiedzUsuń
  11. Kwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza :) Mamy podobne gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis spadł mi z nieba, zbliżają się imieniny a mam zamrożone porzeczki - wiem już co przygotować dla gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji :)

      Usuń
  13. Śliczna ta tarta, piękny kolor mają te porzeczki :)
    Zapraszam również do mnie po 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
    Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  14. Raczej beza wychodziła mi spalona na brąz, a tu masz taką ładną, jasną. To podsuszanie z termoobiegiem to dobry pomysł, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezę należy suszyć, nie piec. Temp. z termoobiegiem jest zawsze wyższa o 25 stopni. Im dłużej, ale w niższej temp. suszy się bezę tym jest bardziej jasna, lepiej ususzona i smaczniejsza.

      Usuń
  15. Koniecznie trzeba spróbować, bo na zdjęciach tarta wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych porzeczek....hmm. Cóż może być smaczniejszego. Dla mnie strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o połączenie smaku. I do tego wygląda cudownie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam to połączenie :) Smakuje bajecznie!

      Usuń
  17. Wygląda przepysznie. Muszę spróbować w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bossskie, ale to nic nowego u Ciebie ;)
    Pozdrawiam ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie. Muszę spróbować ją upiec. Zapraszam do mnie na słodkie przepisy: www.ekocozy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...