niedziela, 26 czerwca 2016

Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami

Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie soczystych truskawek i czekolady? To jedne z pyszniejszych muffin jakie zrobiłam :) Kakaowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady jest delikatne i wilgotne, a w połączeniu z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przy okazji pieczenia tych muffin przetestowałam blender SilverCrest, który możecie nabyć w sieci sklepów Lidl. Trzepaczka sprawdziła się podczas miksowania ciasta na muffinki, a niezawodne ostrza szybko i sprawnie posiekały czekoladę. 


Składniki: 
1 3/4 szklanki* mąki 
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
1 duże jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
250 g truskawek
70 g gorzkiej czekolady 

*szklanka 250 ml



Mąkę, kakao, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i krótko zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka, bez termoobiegu) na około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Kakaowe ciasto+czekolada+truskawki....musiało być pysznie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...