Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
700 ugotowanego mięsa mieszanego z rosołu (u mnie kurczak, kaczka, wołowina, indyk)
1 gotowana marchew
1 gotowana pietruszka
1/2 ugotowanego selera
1 duża cebula
rosół (ile przyjmie masa mięsno-jarzynowa)
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżki majeranku
Dodatkowo:
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
Farsz: Mięso wraz z jarzynami zmielić w maszynce lub zmiksować w robocie. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać odrobinę rosołu, aby masa była wilgotna.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 - 2 łyżeczki farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone w drobną kostkę cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące, okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego!
Co ja bym dala za takiego teraz !!! Piekne i pyszne !
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi!! :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłam ruskie i wypróbowałam przepis na ciasto z tego wpisu - byłam ciekawa ciasta z samych żółtek. Wyszło bardzo dobre, miękkie, ale nie rozklejające się w gotowaniu. Na mięsko przyjdzie jeszcze czas :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi się smak pierogów mojej babci :)
OdpowiedzUsuńJak przygotowuje Pani pierogi do zamrożenia? Ja mam z tym problem, czasami się sklejają przez co po rozmrożeniu i ugotowaniu pękają i farsz się wylewa. Czy gotować je przed zamrożeniem czy nie, a potem wyłożyć na talerz i czy wymieszać w jakimś oleju?
OdpowiedzUsuńŚwieże, dobrze sklejone pierogi układam luźno (tak, aby się nie stykały) na tacce lub talerzu i wstawiam do zamrażalki. Jak są już lekko zamrożone zsypuję do woreczków i zamrażam całkowicie.Dzięki temu każdy pieróg zamrożony jest osobno, nie są posklejane i łatwo ugotować tyle sztuk ile potrzebujemy. Potem wrzucam zamrożone! pierogi na wrzącą wodę i gotuje (mieszając lekko po spodzie garnka tylko na samym początku) na średnim gazie. Jeśli były dobrze zlepione nie ma szans, że się rozkleją. Nie wolno tylko rozmrażać ich przed gotowaniem ;)
UsuńZagęścić, mąka owsiana z płatków plus dwa jajka będą smaczniejsze
OdpowiedzUsuńJa właśnie dziś robię, tzn nastawiłam mięso, mieszankę mam różnych, nie raz tak robiłam i wychodzą pyyyyszota
OdpowiedzUsuńDobrze właśnie mięsko gotować z warzywami,potem też zmielić razem z mięsem, smak rewelka
Jutro zabiorę się to napiszę jak wyszły
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka👍👍👍
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka 👍👍😍
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają, nowością są dla mnie same żółtka
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie jutro postaram się je zrobić
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam takie pierogi!
OdpowiedzUsuń