Dlaczego puchowe? Bo tego ciasta nie da się inaczej nazwać. Jest tak miękki i puszyste, że z każdym kęsem po prostu rozpływa się w ustach. Głównymi jego zaletami jest ekspresowy czas wykonania oraz cudowny smak. Do ciasta możecie użyć owoców świeżych, mrożonych lub takich z kompotu. Świetnie sprawdzają się jabłka, wiśnie, owoce leśne lub truskawki. Przepis wyjściowy pochodzi ze strony Wielkie Żarcie, a autorem jest gosiekb. Ta wersja jest trochę zmodyfikowana i według mnie smaczniejsza.
Składniki:
5 jajek
90 ml mleka
250 g margaryny
2 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dowolne owoce (truskawki, jabłka, gruszki, owoce leśne, wiśnie, śliwki, nektarynki itp.)
margaryna + bułka tarta (do wysmarowania formy)
Margarynę z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym zagotować i przestudzić. Do przestudzonej margaryny dodać żółtka, aromat oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki (lub na blaszkę) wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką. Na górze ciasta poukładać owoce. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) około 55 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Ooo tak, też uwielbiam takie puszyste pyszne ciasta! ;)
OdpowiedzUsuńProste jak parasol i przepyszne, a na dodatek trudno je zepsuć, no może zbyt małą lub zbyt wielką ilością owoców. PYCHA !!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńpycha, polecam z wiśniami
OdpowiedzUsuńUpiekłam ze śliwkami i właśnie jem. Jest znakomite.
OdpowiedzUsuńpyszniutkie musi byc to ciasto jutro bede piekla ze sliwkami ,juz nie moge sie doczekac
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne ,robilam na blaszce ze sliwkami (renklodami)Pyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńCiasto jest przepyszne ,ja juz pieklam z jabłkami ,śliwkami ,malinami ,ale najlepiej nam smakuje z jabłkami lub śliwkami-- przepyszne ,dziekuje za wspaniały przepis i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńczy może być mąka krupczatka bo tylko taką mam
OdpowiedzUsuńMoże być, myślę, że ciasto wyjdzie odpowiednio.
Usuńciasto wyszło pyszne, zrobiłam ze śliwkami, jutro będzie jeszcze lepsze nie wiem tylko czy zostanie bo znika w oka mgnieniu
OdpowiedzUsuńWitam !jestem na tej stronce po raz pierwszy i wpadł mi w oko i w gust podniebienia przepis na puchate ciasto, jutro próba!!Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za przepis.Tereska.
OdpowiedzUsuńa czy mrożone owoce należy najpierw rozmrozić? mam cały woreczek zamrożonych borówek amerykańskich i myślę, że ciasto z borówkami smakowało by wybornie, tylko właśnie nie wiem, czy wpierw mam je rozmrozić...? proszę o poradę i z góry dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPS: na blogu jestem po raz pierwszy ale jestem pod wrażeniem rożnorodnośći przepisów! napewno będę często tu zaglądać!
Owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać. Jeśli są drobne tak jak w twoim przypadku - borówki nie powinny opaść na dno. Daj zamrożone, będzie w porządku.
Usuńa czy zamiast margaryny można użyć masła?
OdpowiedzUsuńOczywiście można użyć masła.
UsuńDziś robiłam, całkiem dobre ale po dodaniu 2 szklanek mąki było już tak gęste ciasto że ledwo się dawało mieszać. Więcej mąki nie dodawałam a i tak wydaje mi się że było jej za dużo bo białka też nie chciały się dobrze zmieszać z taką gęstą papką. W smaku jednak dobre :)
OdpowiedzUsuńZrobione, w połowie zjedzone :) Dziękuję za świetny przepis. Ps. co zrobić żeby owoce nie opadły wszystkie na dno?
OdpowiedzUsuńAby owoce nie odpadły na dno, ciasto musi być bardzo gęste, to takie nie jest. Można pokroić je na mniejsze kawałki i obtoczyć delikatnie w mące (podobnie jak robi się z bakaliami do keksa). Można też delikatnie ułożyć je na wierzchu ciasta i nie dociskać. Większe i ciężkie owoce raczej zatopią się w cieście, ale można spróbować porad powyżej.
UsuńJakie wymiary powinna mieć blaszka/keksówka?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w keksówce 30 cm.
UsuńOoo jakie ładne :D i jak z owocami, to ja bym całe wchłonęła :P
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne,polecam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i zachęcam do skorzystania z innych przepisów :)
UsuńJaka wielkosc formy bedzie najlepsza? I ile mniej wiecej owocow?
OdpowiedzUsuńU mnie keksówka 30x10 cm, owoców ok. 300-500 g.
UsuńPychooootka
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Dziś ponownie upiekłam
OdpowiedzUsuńNiebo w buzi
Dziękuję
Pozdrawiam
Próbujemy 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuń