Wielkanoc za pasem, a więc w świątecznym menu nie powinno zabraknąć jajek. Dziś propozycja na jajka faszerowane na 10 sposobów. Z pewnością każdy z was znajdzie coś dla siebie. Pominęłam farsze z czerwoną papryką, rzodkiewką oraz kawiorem, które są równie pyszne jak pozostałe. Właściwie składników na farsz do jajek jest całe mnóstwo. Ja proponuję wam te, które robiłam i które najlepiej sprawdziły się na wszelkiego rodzaju uroczystościach.
Jajka faszerowane pieczonym kurczakiem
4 jajka na twardo
1/3 upieczonej piersi z kurczaka
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną piersią z kurczaka oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane kaparami
4 jajka na twardo
1 łyżka kaparów z zalewy
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, rozgniecionymi kaparami oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane tuńczykiem
4 jajka na twardo
1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, odsączonym tuńczykiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane ziołami
4 jajka na twardo
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka rzeżuchy
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane szynką
4 jajka na twardo
2 grubsze plastry szynki
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutka kostkę szynką oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane łososiem
4 jajka na twardo
2 łyżki wędzonego łososia lub łososia z brzuszków
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane żółtym serem
4 jajka na twardo
2 łyżki startego żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startym serem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane oliwkami
4 jajka na twardo
2 łyżki posiekanych zielonych oliwek z papryką
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, oliwkami i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane pieczarkami
4 jajka na twardo
3 średnie pieczarki
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startymi na drobnych oczkach i podsmażonymi na maśle pieczarkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane chrzanem i cebulą
4 jajka na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, chrzanem i posiekaną drobno cebulką oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Ależ propozycji! Na cały bufet jajeczny chyba:) Najbardziej podobają mi się z jajkami i cebulą:) Tak klasycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
świetny post ! będzie z czego wybierać :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ach! od koloru do wyboru!
OdpowiedzUsuńpełna klasa, gracja i wykwintności bezmiar.
zrobiłam!
OdpowiedzUsuńpyszne ;)
trochę zdeformowałam dodając np chrzanu do tych z szynką czy serem ;)
polecam szybko się robi ok godzinki i wszystkie gotowe ;)
Cieszę się że skorzystałaś z przepisu. Pozdrawiam :)
Usuńjeszcze nie robiłam ale juz smakowiecie sie zapowiada.Małgoska
OdpowiedzUsuńSkorzystam na pewno :D
OdpowiedzUsuńja też XD
UsuńSzukalam pomysłow na jutrzejsze sniadanie i prosze, ile w jednym miejscu! pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat:)
OdpowiedzUsuńSzukałem pomysłu na przekąskę na sylwestra, a tu proszę idealna przekąska mimo iż na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńszukałem pomysłu na przekaski i znalazłem
OdpowiedzUsuńPrzepisy są super - dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper Dziękuję za te super przepisy a zwłaszcza z żółtym serem PYCHA :)
OdpowiedzUsuńSuper. Właśnie tego potrzebowałam na dzisiejszy wieczór :-)
OdpowiedzUsuńok super kilka wypróbowałem ale brakuje tych z awokado takie tam modne i całkiem smaczne;)
OdpowiedzUsuńZbliża się Wielkanoc więc trafiłem na wpis w samą porę :) Świetne pomysły, które sprawią iż (z pozoru) banalne jaja faszerowane mogą mieć nieskończenie wiele oblicz.
OdpowiedzUsuń