niedziela, 5 listopada 2023

Stripsy z kurczaka

Nieprzyzwoicie chrupiące, obłędnie pyszne stripsy z kurczaka to domowy fast food, któremu ciężko się oprzeć. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a cały sekret smaku tkwi w przyprawach użytych do marynaty i ciasta oraz charakterystycznej "łuskowatej" strukturze panierki, którą uzyskacie dzięki obtoczeniu w samej mące. Ostrość stripsów możcie regulować dodając więcej lub mniej chili i ostrej papryki wg uznania ;) A jeśli macie ochotę na podobnie przygotowane skrzydełka, zerknijcie na inny przepis, który jest na blogu już jakiś czas (KLIK). 

Składniki: 
2 pojedyncze (ok. 600 g) piersi z kurczaka 
3/4 łyżeczki soli 
2 łyżeczki granulowanego czosnku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1/4 łyżeczki chili 
Ciasto: 
2 duże jajka (rozmiar L)
70 ml mleka 
100 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
1 łyżeczka ostrej papryki 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/4 łyżeczki chili 
Do panierowania: 
150 g (ok 1 szklanki) mąki pszennej 
Dodatkowo: 
800 ml oleju (do głębokiego smażenia) 
Sosy: 
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu 
2 łyżki jogurtu greckiego 
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól (do smaku) 
Sos sriracha: 
2 łyżki majonezu 
2 łyżki ketchupu 
2 łyżeczki sosu sriracha 
Dodatkowo: 
sos słodki chili 




Piersi pokroić lekko pod skosem na długie paski o grubości ok. 1 cm. Dodać przyprawi i wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem, mąką i przyprawami, na gęste ciasto naleśnikowe. Piersi zalać ciastem i dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa panierować w mące, nie dociskając panierki, lekko strzepując nadmiar mąki, tak, aby powstała "łuskowata" struktura. Można też mąkę wsypać do zamykanego pojemnika i wstrząsać pudełkiem, aż kawałki ciasta pokryją się mąką. Olej wlać do garnka i rozgrzać go do temperatury 175 stopni. Kawałki kurczaka smażyć partiami (4 sztuki na jeden raz) na rumiano po ok. 4-6 minut, aż mięso będzie usmażone. Usmażone stripsy odsączyć na ręczniku papierowym, podawać na ciepło z sosami (składniki sosu czosnkowego i sosu sriracha wymieszać) lub/i frytkami. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Fantastyczne super warte polecenia pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dokładny przepis😘 Teraz musi się udać.Z pozdrowieniem Alicja 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) I zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis. Pierwsza porcja już gotowa. Zdecydowanie będę polecać przepis dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że smakowało :) Zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...