Nieprzyzwoicie chrupiące, obłędnie pyszne stripsy z kurczaka to domowy fast food, któremu ciężko się oprzeć. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a cały sekret smaku tkwi w przyprawach użytych do marynaty i ciasta oraz charakterystycznej "łuskowatej" strukturze panierki, którą uzyskacie dzięki obtoczeniu w samej mące. Ostrość stripsów możcie regulować dodając więcej lub mniej chili i ostrej papryki wg uznania ;) A jeśli macie ochotę na podobnie przygotowane skrzydełka, zerknijcie na inny przepis, który jest na blogu już jakiś czas (KLIK).
Składniki:
2 pojedyncze (ok. 600 g) piersi z kurczaka
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki chili
Ciasto:
2 duże jajka (rozmiar L)
70 ml mleka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
Do panierowania:
150 g (ok 1 szklanki) mąki pszennej
Dodatkowo:
800 ml oleju (do głębokiego smażenia)
2 pojedyncze (ok. 600 g) piersi z kurczaka
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki chili
Ciasto:
2 duże jajka (rozmiar L)
70 ml mleka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
Do panierowania:
150 g (ok 1 szklanki) mąki pszennej
Dodatkowo:
800 ml oleju (do głębokiego smażenia)
Sosy:
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól (do smaku)
Sos sriracha:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki sosu sriracha
Dodatkowo:
sos słodki chili
Piersi pokroić lekko pod skosem na długie paski o grubości ok. 1 cm. Dodać przyprawi i wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem, mąką i przyprawami, na gęste ciasto naleśnikowe. Piersi zalać ciastem i dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa panierować w mące, nie dociskając panierki, lekko strzepując nadmiar mąki, tak, aby powstała "łuskowata" struktura. Można też mąkę wsypać do zamykanego pojemnika i wstrząsać pudełkiem, aż kawałki ciasta pokryją się mąką. Olej wlać do garnka i rozgrzać go do temperatury 175 stopni. Kawałki kurczaka smażyć partiami (4 sztuki na jeden raz) na rumiano po ok. 4-6 minut, aż mięso będzie usmażone. Usmażone stripsy odsączyć na ręczniku papierowym, podawać na ciepło z sosami (składniki sosu czosnkowego i sosu sriracha wymieszać) lub/i frytkami. Smacznego!
Fantastyczne super warte polecenia pozdrawiam Aldona
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńDziękuję za dokładny przepis😘 Teraz musi się udać.Z pozdrowieniem Alicja 😘
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :) I zapraszam po więcej inspiracji :)
UsuńRewelacyjny przepis. Pierwsza porcja już gotowa. Zdecydowanie będę polecać przepis dalej.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, że smakowało :) Zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń