Składniki:
Spód:
150 g maślanych herbatników
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
200 ml mleka kokosowego
400 g jagód
10 pełnych łyżek cukru pudru
3 pełne łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo do dekoracji:
bezy
1/3 szklanki jagód
25 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka rozkruszyć w robocie, dodać cukier, kakao i stopione masło. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrej ziemi. Ciastka wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyrównać i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem oraz mlekiem kokosowych. Jagody przebrać, opłukać i zblendować. Dodać do sernika i krótko zmiksować. Cały czas miksując wlewać żelatynę cienką strużką do masy serowej. Sernik przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować bezami, jagodami i startą czekoladę. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam serniki na zimno!
OdpowiedzUsuńWitam czy mogą być mrożone jagody😉
OdpowiedzUsuńOczywiście, należy je wcześniej rozmrozić
UsuńOczywiście, należy je wcześniej rozmrozić
UsuńMleko kokosowe to gęste z puszki czy płynne?
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe z puszki
UsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńJak długo musi się chłodzić? Bo u mnie mijają już 4h i nadal nie stężał😔
OdpowiedzUsuńJeśli wszystko było robione wg przepisu sernik najlepiej zostawić do stężenia na kilkanaście godzin lub na całą noc.
UsuńCzy mogę zamiast jagód dać borówki?
OdpowiedzUsuńMożna, ale kolor nie będzie taki intensywny, a może wyjść lekko brudnawy, więc polecałabym dać borówki w całości do sernika bez blendowania :) Wtedy też można zmniejszyć ilość żelatyny do 2 łyżek.
Usuń