Pierś z kurczaka:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczka curry
1/4 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczka granulowanego czosnku
Sałatka:
100 g mix'u sałat z roszponką
1/2 awokado
10 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
1/2 małej, czerwonej cebuli
garść kiełków słonecznika (lub dowolnych, ulubionych)
Dressing:
5 łyżek oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżki masła orzechowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z cytryny
Pierś przekroić na pół lekko rozbić. Zamarynować i odstawić na ok. 30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia na ok. 10 minut. Składniki dressingu połączyć. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, pokrojone na plasterki awokado, cebulę pokrojoną w piórka oraz wystudzoną, pokrojoną na plastry pierś z kurczaka. Całość posypać kiełkami. Przed podaniem polać dressingiem i wymieszać. Smacznego!
Uwielbiam takie sałatki :) Są lekkie i sycące. Idealnie na letni obiadek :)
OdpowiedzUsuń