czwartek, 7 maja 2020

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka, awokado i sosem orzechowym

To jedna z tych, tak zwanych sałatek na winie ;) Powstała z tego, co akurat miałam pod ręką. Świetna propozycja na obiad lub kolację, a także posiłek do pracy. Aromatyczny, grillowany kurczak świetnie współgra z orzechowym dressingiem, kremowym awokado i wyrazistymi w smaku kiełkami słonecznika. Jedno z lepszych połączeń smaków ;) Zdrowo, kolorowo i pożywnie. Łapcie przepis ;) 


Składniki: 
Pierś z kurczaka: 
1 pojedyncza pierś z kurczaka 
1 łyżka oleju 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczka curry
1/4 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczka granulowanego czosnku 
Sałatka: 
100 g mix'u sałat z roszponką 
1/2 awokado
10 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
1/2 małej, czerwonej cebuli
garść kiełków słonecznika (lub dowolnych, ulubionych) 
Dressing:
5 łyżek oleju sezamowego 
1 łyżeczka miodu 
1/2 łyżki masła orzechowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z cytryny




Pierś przekroić na pół lekko rozbić. Zamarynować i odstawić na ok. 30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia na ok. 10 minut. Składniki dressingu połączyć. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, pokrojone na plasterki awokado, cebulę pokrojoną w piórka oraz wystudzoną, pokrojoną na plastry pierś z kurczaka. Całość posypać kiełkami. Przed podaniem polać dressingiem i wymieszać. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sałatki :) Są lekkie i sycące. Idealnie na letni obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...