Składniki (na 2 porcje):
130 g (1 szklanka) płatków owsianych górskich
3/4 szklanki* mleka
1 średnie jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
6 kostek gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki gęstego, greckiego jogurtu
1/2 łyżeczki masła (do wysmarowania foremek)
*szklanka 250 ml
*szklanka 250 ml
Płatki owsiane dzień wcześniej zalać mlekiem, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać do płatków roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy, obrane i starte na dużych oczkach jabłko, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć do nich owsiankę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut, do zrumienienia się wierzchu. Smacznego!
przepyszny wypiek śniadaniowy :)
OdpowiedzUsuńMmmm, muszę spróbować. Z mamą uwielbiamy wszystko co owsiane c;
OdpowiedzUsuń