4 średnie jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju rzepakowego
220 ml jogurtu greckiego
10 małych brzoskwiń
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysto. Dodać jogurt i zmiksować. Dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x36 cm), na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń skórkami do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rady: Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Zamiast brzoskwiń można dać do ciasta ulubione, sezonowe owoce jabłka, gruszki, śliwki itp.
Jogurt, olej rzepakowy bogaty w omega-3 i owoce - czy może być zdrowsze ciacho? :P
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze mąkę białą zastąpić pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego dać brązowy ;) Ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje w takiej wersji ;)
UsuńPiekarnik góra-dół czy termoobieg??Bo ja z tych początkujących...
OdpowiedzUsuńJa tego typu ciasta zawsze piekę na dolnej grzałce bez termoobiegu, około 10 minut przed końcem pieczenia nastawiam grzałkę góra-dół również bez termoobiegu. Dzięki temu ciasto fajnie wyrośnie, nie spiecze się z góry, ale zarumieni. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam jogurtowce :) Twój wygląda wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Lubię ciasta na jogurcie, Wstyd, że jeszcze żadnego nie upiekłam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńhttp://napiecyku.wordpress.com/
idealnie ci się upiekło:) tez uwielbiam jogurtowe, wilgotne ciacha:)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące i bardzo soczyste zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne wykonanie , pięknie skomponowane zdjęcia zdjęcia , a olej rzepakowy i jogurt faktycznie powodują , że naprawdę warte spróbowania , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA można dodać zwykły jogurt naturalny ? Czy musi być grecki ?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli jednak jest bardzo rzadki należy dodać go mniej.
Usuń