piątek, 30 listopada 2012

Zrób to sam! Sposób na...soczystą, domową pierś w papierze do pieczenia

Nie lubię gotowców, nie lubię dań, które mają w sobie całą tablicę Mendelejewa, ani tych typu light. Jestem zwolenniczką dobrego domowego jedzenia, szukania ciekawych alternatyw dla znanych potraw i zamienników, które pozornie zwykłemu daniu mogą nadać zupełnie innego smaku. Wpadłam na pomysł, aby odmienić trochę klasyczną pierś kurczaka i zrobić domowy "papirus". Nie jadłam gotowego produktu firmy, która niedawno wypuściła na rynek pomysł na...i z pewnością nie spróbuję. Czytając opinię na wielu blogach spotkałam różne wypowiedzi. Jedni byli zachwyceni, innym nie smakowało, dla niektórych było za słono...Przygotowując pierś czy inne ulubione mięso bądź rybę w domowy sposób macie pewność, że nie ma tam chemicznych dodatków, a przyprawy dobieracie według własnego gustu. Nie uwierzycie jakie to banalnie proste! Pierś przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. 


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka 
1/2 łyżki oleju
40 g masła
1/8 łyżeczki soli (lub według upodobań)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 szczypta chili
Dodatkowko:
Papier do pieczenia (dwa arkusze docięte na wielkość do piersi z kurczaka)




W moździerzu lub w misce utrzeć masło z dodatkiem oleju. Dodać przyprawy i chwilę ucierać. Arkusz papieru (zgięty na pół) rozłożyć i wysmarować przygotowaną pastą. Piersi z kurczaka lekko rozbić. Ułożyć na jednej połówce papieru i przykryć drugą. Docisnąć. Patelnię (najlepiej teflonową) dobrze rozgrzać. Na suchej patelni ułożyć pierś w papierze. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony przez około 4-5 minut. Wyjąć z papieru i podawać. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. a babcia dzis własnie mowila ze nie znalalzla tego przepisu na obiad w sklepie i własnei zastanwiałam sie czy mzona na zwykłym papierze dziekuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dobrze trafiłaś :) Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  2. Też od jakiegoś czasu sama robię "papirusa". Szybko, soczyście i pysznie. I za każdym razem można kombinować ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
  3. I bardzo dobrze, bez żadnych chemikaliów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! szkoda pieniędzy na taki kawałek papieru na jeden obiad kiedy można kupić całą rolkę i zjeść obiadek według własnych upodobań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przede wszystkim zdrowiej, bo wiemy co jemy ;)

      Usuń
  5. Ale jak to zrobic aby ten tluszcz nie wyciekl z papierka? Zostawic otwarty czy pozaginac w koperty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak na pierwszym zdjęciu, wystarczy mięso włożyć między dwa arkusze. Czasem trochę tłuszczu wycieknie, ale niewiele, cały smak i aromat przypraw będzie w mięsie.

      Usuń
  6. Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł jest świetny, ale czy nie rozrywał Wam się papier do pieczenia?? Mi mąż kupił jakiś dziwny i się rwał, potem kupił electroluxa i jest genialny, nawet kilka razy mogę użyć tyle, że troszkę więcej kosztuje, z drugiej strony generuję mniej odpadów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier wielokrotnego użytku? To będzie się sprawdzać przy takim przepisie?

      Usuń
    2. Niestety, przy tym przepisie papier użyty raz nie nadaje się do ponownego użytku.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...