Składniki
1 szklanka płatków pszennych (szklanka 250 ml)
1 szklanka płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
2 jajka
100 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 (może być mniej) szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałowych
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Masło roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Do suchych składników dodajemy jajka i masło, mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Smacznego!
Ale zdrowe i pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha, robiłam już dwa razy i dodałam do nich żurawinę i siemię lniane. Przepis już krąży po rodzinie ;)
OdpowiedzUsuń