środa, 19 lipca 2017

Cukinia marynowana

Babcine przepisy na przetwory zawsze są szczególne :) Przepis na marynowaną cukinię pochodzi ze starego zeszytu babci mojego męża. Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię. 



Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii
Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukru
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku 
1 gałązka kopru 
1/4 łyżeczki gorczycy 
3 ziarna czarnego pieprzu 
1 duży liść laurowy 
2-3 ziela angielskie 




Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego! 


Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.

8 komentarzy:

  1. piękne słoiki, aż żal otwierać i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że nie można się powstrzymać ;) U nas zawsze znikają za szybko :)

      Usuń
  2. Alez musi byc dobre ... smakowicie to wyglada!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) My bardzo lubimy cukinię właśnie w takim wydaniu :)

      Usuń
  3. A możesz powiedzieć po jakim czasie od przygotowania są gotowe do spożycia ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że po 3 tygodniach powinny być mieć już właściwy smak :)

      Usuń
  4. A czy mozna dodac papryczke chilli? Nie zepsuje smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej cukinii nie dawałam, Można na próbę zrobić 1-2 słoiczki :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...