Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
szczypta soli
Jabłka:
9 dużych jabłek (1,8 kg przed obraniem, ok. 1,3 kg po obraniu)
2 galaretki pomarańczowe
1 szklanka wody
Bita śmietana:
650 ml śmietany 30 %
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Rady: Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej.
Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.
Wygląda przepysznie ;-) Proszę podać na jaki rozmiar blachy ten przepis.
OdpowiedzUsuńJest w opisie 26x36 cm :)
UsuńFaktycznie jest, gapa ze mnie :) :) dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)
UsuńProszę, zawsze staram się opisywać przepisy najdokładniej jak to możliwe, szczególnie jeśli chodzi o rozmiar blaszek.
UsuńZrobiłam to ciasto :) wyszło pyszne, wszyscy się zajadali :) Zamiast galaretek pomarańczowych dałam brzoskwiniowe i smakuje super :) Przepis zapisany i na stałe trafi do mojego przepiśnika :)Pozdrawiam :)
UsuńSuper ;) Zapraszam po więcej inspiracji na bloga :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
UsuńCzy to ciasto nada się na przyjęcie urodzinowe, górna warstwa ładnie utrzyma swoją formę kilka godzin poza lodówką i nie będzie się "topić"? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW kremie jest żelatyna, która powinna utrzymać sztywność śmietany. Więc myślę, że spokojnie może stać poza lodówką kilka godzin.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy robiła pani kiedyś jabłecznik w blaszce o innych rozm. np. 24x28cm lub 24x24cm? Bo tylko takie posiadam i zastanawiam się czy proporcje przepisu nie są za duże... 🤔 Pzdr 😊
Myślę, że w przypadku blaszki o wymiarach 24x28cm 2/3 proporcji z tego przepisu będzie ok. Wszystko zależy też o wysokości formy. Jeśli jest wyższa to ciasto po prostu będzie wyższe ;)
Usuń