piątek, 21 kwietnia 2017

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Delikatny biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą. To, po klasycznej szarlotce na kruchym cieście moje ulubione ciasto z jabłkami. Idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Ten jabłecznik ma tylko jedną wadę, znika szybciej niż by się chciało. Z pewnością dlatego, że jest przepyszny, lekki i nie za słodki. To jak skusicie się? :) 



Składniki: 
Biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżki octu
szczypta soli
Jabłka:
9 dużych jabłek (1,8 kg przed obraniem, ok. 1,3 kg po obraniu)
2 galaretki pomarańczowe 
1 szklanka wody
Bita śmietana:
650 ml śmietany 30 %
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody 
Dodatkowo: 
25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 





Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić. 
Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. 
Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego! 

Rady: Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej. 
Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny. 


10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie ;-) Proszę podać na jaki rozmiar blachy ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w opisie 26x36 cm :)

      Usuń
    2. Faktycznie jest, gapa ze mnie :) :) dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Proszę, zawsze staram się opisywać przepisy najdokładniej jak to możliwe, szczególnie jeśli chodzi o rozmiar blaszek.

      Usuń
    4. Zrobiłam to ciasto :) wyszło pyszne, wszyscy się zajadali :) Zamiast galaretek pomarańczowych dałam brzoskwiniowe i smakuje super :) Przepis zapisany i na stałe trafi do mojego przepiśnika :)Pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Super ;) Zapraszam po więcej inspiracji na bloga :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

      Usuń
  2. Czy to ciasto nada się na przyjęcie urodzinowe, górna warstwa ładnie utrzyma swoją formę kilka godzin poza lodówką i nie będzie się "topić"? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kremie jest żelatyna, która powinna utrzymać sztywność śmietany. Więc myślę, że spokojnie może stać poza lodówką kilka godzin.

      Usuń
  3. Witam
    Czy robiła pani kiedyś jabłecznik w blaszce o innych rozm. np. 24x28cm lub 24x24cm? Bo tylko takie posiadam i zastanawiam się czy proporcje przepisu nie są za duże... 🤔 Pzdr 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w przypadku blaszki o wymiarach 24x28cm 2/3 proporcji z tego przepisu będzie ok. Wszystko zależy też o wysokości formy. Jeśli jest wyższa to ciasto po prostu będzie wyższe ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...