wtorek, 12 stycznia 2016

Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem

Pęczetto czyli wariacja na temat risotta z kaszą pęczak w roli głównej. Danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak to główne cechy tego dania. Jeśli podobnie jak ja lubicie kaszę w każdym wydaniu to danie na pewno Wam posmakuje :)

 
 
Składniki:
300 g kaszy pęczak
300 g pieczarek
100 g świeżego szpinaku (baby)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 l gorącego, domowego bulionu warzywnego
1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (opcjonalnie - do smaku)
3 łyżki posiekanej natka pietruszki



Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zarumienienia grzybów. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i podsmażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Tak postępować do czasu, aż kasza będzie miękka i kleista. Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szpinaku, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Posypać natką pietruszki i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pęczak i pieczarki to duet idealny <3 Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak i pieczarki, coś czuję, że to danie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie połączenia. Z chęcią wypróbuję! Kuchnia w końcu musi żyć i trzeba tam zdrowo gotować! Od co :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie wypróbuję! akurat szpinak czeka w lodówce na moje natchnienie;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! warto było, bo przepyszne:)) i bardzo sycące:D dzięki za natchnienie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...