środa, 11 listopada 2015

Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

Czy jest coś pyszniejszego niż deser jabłkowy pachnący cynamonem z chrupiącą, maślaną kruszonką? Crumble to jedna z prostszych i pyszniejszych słodkości, której nie sposób się oprzeć. Najlepiej smakuje gorące podane z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mmmm...poezja! 


Składniki:
6 dużych, kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
125 g ziemnego masła
100 g cukru
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody


Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści, a jabłka pozostaną jędrne. Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Rady: Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.  

4 komentarze:

  1. desery jabłkowe to chyba nigdy mi się nie znudzą :D dodałabym jeszcze odrobinę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu nigdy za dużo, szczególnie w jesiennych deserach ;)

      Usuń
  2. Wspaniałe pyszności..Wypróbowany przepis i zapisany na liste najlepszych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zachęcam do skorzystania z innych przepisów na blogu ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...