niedziela, 28 grudnia 2014

Seromak/seromakowiec

Coś dla miłośników serników i makowców. Ciasto idealne na świąteczny stół, choć świetnie sprawdzi się także na wszelkiego rodzaju imprezach. Do tego ciacha możecie sami przygotować masę makową. Ja użyłam gotowej, która zalegała w szafce już jakiś czas. Dzięki temu zaoszczędziłam czas potrzebny na jej przygotowanie. Seromak jest kremowy, słodki i aromatyczny. Jak dla mnie to jedno z ciast, kojarzących się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.


Składniki:
Ciasto kruche:
1 1/2 szklanki mąki
115 g zimnego masła 82%
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
4 jajka
180 g cukru
1 budyń śmietankowy
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
Masa makowa:
1 puszka (850g) gotowej masy makowej z bakaliami
1 duże jajko
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki migdałów w płatkach
Polewa:
150 g mlecznej czekolady 
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki mleka


Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać. 
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. 
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta. Smacznego!

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...