czwartek, 4 lipca 2013

Muffinki z czereśniami i kruszonką

Muffinki z czereśniami i chrupiącą kruszonką to jedne z najpyszniejszych muffin jakie robiłam. Idealne na szybki deser, przyjęcia czy drugie śniadanie. Polecam :) 



Składniki (na 12-15 sztuk):
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Mokre:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
200 g czereśni
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego



Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki. 
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę. 
Muffinki: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Muszą byc pyszne ponieważ piękne wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je wg przepisu i wyszły prze py sznie! A dodam, że to moje pierwsze tak "skomplikowane" babeczki (z owocami i kruszonką)
    dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) trochę naszukałam się przepisu na muffiny z czereśniami, a był pod nosem!

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Zamiast czereśni użyłam wiśni a dzięki kruszonce Twoje babeczki nie smakują jak zwykłe, standardowe muffinki, do których jestem przyzwyczajona - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...