Pyszna, pożywna, typowo zimowa zupa z ziemniakami w roli głównej. Podana z pesto ze szpinaku i pokruszonymi chrupiącymi, kawałkami salami ;) Zapewniam Was, że takie połączeni nadaje tej, dość prostej zupie ciekawego charakteru ;) Pesto możecie zrobić także z pietruszki czy rukoli, w każdym wydaniu smakować będzie pysznie ;) Nadmiar pesto można potem z powodzeniem wykorzystać do tostów, makaronu czy klusek :)
Składniki:
Zupa:
500 g żółtych ziemniaków (waga po obraniu)
1 litr rosołu (lub bulionu drobiowo-wołowego)
2 łyżki masła
1 biała część średniego pora
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml śmietany 30%
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Pesto:
3 garście szpinaku
50 ml oleju słonecznikowego
3 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki starego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól (do smaku)
Dodatkowo:
Zupa:
500 g żółtych ziemniaków (waga po obraniu)
1 litr rosołu (lub bulionu drobiowo-wołowego)
2 łyżki masła
1 biała część średniego pora
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml śmietany 30%
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Pesto:
3 garście szpinaku
50 ml oleju słonecznikowego
3 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki starego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól (do smaku)
Dodatkowo:
6 dużych plastrów salami
Zupa: W garnku rozpuścić masło. Dodać drobno pokrojonego pora. Zeszklić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmażyć i dodać rosół (bulion). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i całość zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i chwilę podgrzać.
Pesto: Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Jeśli pesto jest za gęste, dolać trochę zimnej wody.
Salami: Salami smażyć na suchej patelni, do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a plastry będą chrupiące. Salami ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. Pokruszyć na kawałki.
Zupę podawać z pesto i salami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)