wtorek, 18 czerwca 2019

Galaretkowiec z truskawkami

Kiedy żar leje się z nieba idealnym rozwiązaniem na letnie desery są ciacha do których przygotowania nie potrzeba odpalać piekarnika ;) Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci. Galaretki warto przygotować nawet dzień wcześniej, wtedy przygotowanie sernika zajmie zaledwie kilka chwil :) Zajadajcie ze smakiem ;)



Składniki (na tortownicę o wymiarach ok. 26 cm): 
100 g okrągłych biszkoptów
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 ml śmietany kremówki 30% 
8 łyżek cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny 
500 g truskawek
1 galaretka wiśniowa 
1 galaretka niebieska
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
Warstwa truskawkowa:
300 g truskawek  
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny 
Do dekoracji:
200 g truskawek
50 g gorzkiej czekolady 
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru






Przygotowanie:
Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. 
Warstwa truskawkowa: 
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia. 
Sernik:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką. Smacznego! 



2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...