niedziela, 24 września 2017

Najlepszy sos grzybowy z makaronem

Pyszny, kremowy, dobrze doprawiony i bardzo aromatyczny sos grzybowy w najpyszniejszym wydaniu. Idealny jako dodatek do makaronu, kopytek, ziemniaków czy porcji mięsa. 



Składniki: 
500 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków itp.)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju 
40 g masła 
150 ml śmietany 30 %
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
300 g makaronu (u mnie wstążki)




Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby i smażyć na mocnym gazie przez ok. 10 minut. Pod koniec smażenia można dodać kilka łyżek wody. Zmniejszyć gaz, dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować kilka minut do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...