poniedziałek, 1 maja 2017

Wiosenna sałatka warstwowa z sosem jogurtowym

Uwielbiam takie lekkie, chrupiące i kolorowe sałatki. Idealne jako dodatek do dań z grilla, świetne na kolację lub śniadanie, niezawodne jako przekąska z ciągu dnia. Ta sałatka powstała z tego, co akurat miałam pod ręką. Kolorowe warzywa w połączeniu z pikantnym, ziołowym sosem na bazie jogurtu to jak dla mnie posiłek idealny :) Chrupcie na zdrowie! 

Składniki:
1 duży pomidor
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 średnia czerwona papryka
1 puszka kukurydzy 
1/2 puszki zielonego groszku
4 jajka na twardo
Sos:
150 ml gęstego, naturalnego jogurtu
3 łyżki majonezu (może być light)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
garść liści bazylii
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewki, ogórka, pomidora, oraz ugotowane jajka pokroić na plastry. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzą oraz groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. W misce układać warstwami warzywa: groszek i kukurydzą, ogórka, rzodkiewkę, pomidora, paprykę, jajka, całość polać sosem. Wierzch sałatki polać sosem i udekorować warzywami, jajkiem i szczypiorkiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie! Na pewno spróbuję u siebie w domu. Czym bym mogła zastąpić kukurdydze i groszek ? Może marchew?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam polecam ;) Warto dodać kukurydzę i groszek, bo nadają fajnego, lekko słodkawego smaku całości. Możesz zastąpić je także ciecierzycą lub fasolą z puszki, opcjonalnie, tak jak proponujesz konserwową marchewką :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...