środa, 24 maja 2017

Drożdżowe bułeczki z mięsem (z rosołu) i pieczarkami

Pomysł na te bułeczki zrodził się przypadkiem. Jako, że jestem przeciwniczką marnowania jedzenia, ugotowane mięso oraz warzywa z rosołu, wykorzystałam do zrobienia krokietów mięsnych. Farszu wyszło jednak zbyt dużo, więc postanowiłam wykorzystać go do tych właśnie drożdżowych bułek. Takie wypełnione pysznym nadzieniem drożdżowe bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakują maczane w ketchupie ;) 


Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 ml ciepłego mleka 
2 płaskie łyżeczki drożdży instant 
1 płaska łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki cukru
40 g stopionego masła
1 średnie jajko
Farsz:
250 g gotowanego mięsa drobiowo-wołowego (może być z rosołu)
1/2 ugotowanej marchewki (z rosołu)
1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu)
1/4 ugotowanego małego selera (z rosołu)
1 średnia cebula
300 g pieczarek 
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki majeranku
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania bułek)
czarnuszka, sezam, mak lub nasiona chia (do posypania) 




Farsz: Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem zmielić w maszynce lub blenderze. Na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, kiedy nabierze złotego koloru dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć na mocnym gazie, do odparowania płynu. Pieczarki dodać do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, roztrzepane jajko, ciepłe mleko oraz cukier. Wyrabiać, stopniowo dolewając masło. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 50 minut. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrobić. Podzielić na 10 równych porcji. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i lekko rozwałkować. Na środek nałożyć po 2 łyżki nadzienia i zawijając do góry brzegi ciasta dokładnie je zlepić. Bułki układać zlepieniami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Podrośnięte bułki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia. Podawać z ketchupem na ciepło lub zimno. Smacznego! 

Rady: Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać do niego kilka łyżek rosołu. 
Dla zaoszczędzenia czasu ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...