Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, to idealna propozycja na smaczny obiad. Z powodzeniem można przygotować ją dzień wcześniej i następnego dnia po prostu upiec lub już upieczoną zaserwować na następny dzień - "przegryziona" smakuje przepysznie. Do takiej zapiekanki z powodzeniem możecie dodać ulubione warzywa - tartą marchew, selera naciowego czy świeżą paprykę. Ja pozostałam przy wersji z pieczarkami, a zapiekanka wyszła naprawdę sycąca. Polecam :)
Składniki:
350 g makaronu (u mnie świderki)
Sos:
500 g mielonego mięsa z szynki
250 g pieczarek
1 średnia cebula
400 g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
1-3 łyżeczki cukru (do smaku)
1/2 łyżki majeranku
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka 3,2 %
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
200 g startego, żółtego sera (np. gouda)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.
Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)