niedziela, 20 marca 2016

Chińskie z makaronem soba

Jedno z pyszniejszych dań jakie ostatnio zrobiłam. Warzywa z piersią kurczaka na sposób chiński podane z makaronem soba, to świetny sposób na szybki obiad. Sycące, dzięki dodatkowi mięsa i rozgrzewające, dzięki aromatycznym przyprawom. Czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona na paski
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Warzywa:
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
1 szklanka pokrojonej, zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
Dodatkowo:
10 g grzybów mun
50 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pędów bambusa
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego

200 g makaronu soba






Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na kolorowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być smaczne, po Świętach wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...