czwartek, 15 października 2015

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Uwielbiam łososia w każdym wydaniu. To według mnie jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie wymaga wielu przypraw, jedynie tych, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Dziś podsuwam Wam pomysł na łososia z piekarnika pieczonego z warzywami. Dzięki papilotom wszystkie smaki i aromaty świetnie się łączą tworząc doskonałą całość. Zaserwujcie tak podaną rybę swoim dzieciom - myślę, że będą zachwycone formą podania i samym smakiem. Ja nie mogła oderwać się od jedzenia ;)
 

Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
300 g fileta z łososia ze skórą
1/2 łyżki oleju rzepakowego 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki
Warzywa:
1/2 średniej cukinii
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
8 pomidorów koktajlowych
1/4 małej cebuli czerwonej
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól



Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy. Smacznego! 

Rady: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć. 


11 komentarzy:

  1. idealny pomysł na pyszny, piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie tylko na piątkowy ;)

      Usuń
  2. Zazwyczaj przygotowuję łososia na parze, ale ta wersja jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie także często gości łosoś z parowaru lub grillowany. Taka wersja jest równie smaczna. Polecam.

      Usuń
  3. To jest zwkly papier do pieczenia? Taki jak do ciast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwykły papier do pieczenia.

      Usuń
    2. Ok, dzięki :-) Jutro wypróbuję :-)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...