czwartek, 25 grudnia 2014

Likier kukułka

Idealny likier na prezent świąteczny, ale równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Przygotowany na bazie kukułek - cukierków, które pamiętam z dzieciństwa. Jest bajecznie kremowy, słodki i nie sposób się od niego oderwać. Gorąco polecam! 




Składniki:
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
300 g cukierków kukułek
250 ml dobrej jakości wódki


Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.

Rady: Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki.
Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru. 
Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków. 
Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć. 
Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu. 

Źródło inspiracji (KLIK)

12 komentarzy:

  1. Dziękuje, przypomniałaś mi smak kukułek, uwielbiam je. Ahhhh ślinka cieknie... Twoje zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę, zachęcam do wykorzystania przepisu.

      Usuń
  2. Cudowny likierek. :) Idealny na świąteczny prezent.
    Pięknych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku takim właśnie likierem została obdarowana moja teściowa :)
      Tobie również pięknych, zdrowych i magicznych :)

      Usuń
  3. bardzo lubię! robiłam wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dobrych rzeczy wraca się z radością ;)

      Usuń
  4. Oj jak ja lubię ten likierek! Coś przepysznego! :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki całe kukułek nie jadłam :) Taki likier musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, a jak sie kukulki w mleko z krowkami zmieniaja?! :-O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o zamienienie kukułek na krówki? Nie próbowałam, ale może wyjść ciekawie. Podobnie powstaje likier krówkowy.

      Usuń
  7. Witam 😀
    Czy likier musi być cały czas w lodówce?
    I jak długo może być przechowywany?

    OdpowiedzUsuń

Blog dostępny pod nowym adresem: kuchniaszerokootwarta.pl

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...