poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Idealne połączenie ciasta kruchego ze słodkim budyniem i kwaskowym rabarbarem. Takie ciasto często piekła moja mama. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w szczególny sposób za nim przepadałam. Dziś chętnie do niego wracam, bo jest szybkie w przygotowaniu, tanie i świetnie smakuje. To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są najsmaczniejsze :)



Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła
150 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
500 g rabarbaru





Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia. 
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. Smacznego! 


19 komentarzy:

  1. genialnie wygląda to ciasto, uwielbiam połączenie słodyczy i kwasowości rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie się prezentuje, musi być smaczne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :) Poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest bardzo dobre! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, chyba będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ciasta z masą budyniową:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robie bardzo podobne (dodawalam u siebie ostatnio) tylko budyń dodaje jako proszek do ubitych białek, wychodzi coś ala ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszotka, bardzo lubie to ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie włożyłam do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,piekłam i wyszło pysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy budyn ma byc bez cukru?
    Ciasto wyglada pieknie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, budyń ma być bez cukru, cukier dodajemy do budyniu tak jak w przepisie.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz. Wolalam sie upewnic. Wesolych Swiat!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...