czwartek, 26 stycznia 2012

Trufelki rumowe w kokosie i kakao

Coś pysznego na jeden kęs? Może dacie się uwieść niebiańsko smacznej trufelce kokosowej? A może tej w bardziej wytrawnym wydaniu obtoczonej w gorzkim kakao? Proponuję zrobić z podwójnej porcji, gdyż nie wiedzieć czemu, znikają szybciej niż się pojawiają...


Składniki:
180 g biszkoptów 
150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
100 g białej czekolady (ja użyłam Toblerone)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka gorzkiego kakao


Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Zamiast wiórków można użyć gotowej posypki waflowej, zmiksowanych orzechów włoskich, kolorowej posypki do ciast czy choćby zmiksowanych płatków kukurydzianych. Fajnie wyglądają także obtoczone w kolorowym kokosie (kupnym) bądź klasycznym białym wymieszanym z odrobiną barwnika spożywczego. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To jedne z tych pyszności, które uzależniają ;)

      Usuń
  2. czy te trufelki będą smakować dobrze na drugi albo trzeci dzien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jagoda z pewnością będą smakowały tak samo a nawet lepiej, u mnie co prawda były tylko 1 dzień. Schowaj tylko do lodówki w pudełku (aby nie złapały zapachów z lodówki):)

      Usuń
  3. Czy zamiast serka homogenizowanego można dać jogurt naturalny gęsty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, należy wtedy zrównoważyć słodycz dodając więcej cukru pudru.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...