Schab pieczony w mleku chodził za mną od ponad miesiąca. Mięso tak przygotowane jest kruche i delikatne, a podane z mlecznym sosem smakuje bajecznie. Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście schabu w ten sposób koniecznie musicie to nadrobić ;) To jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach jak i na niedzielnym obiedzie ;)
Składniki:
1 kg schabu
1 litr mleka 3,2 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.
Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.
Mleko pełnotłuste jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny.Ja dodaję mleko do mielonych kotletów wieprzowych (tyle ile wchłonie surowe zmielone mięso) a zamiast bułki daję zmieloną, ugotowaną kaszę jaglaną (jestem bezglutenowcem), a wczoraj dodałam ją również do pasztetu. Polecam Ci również kurczaka po marokańsku - gotowanego w mleku. Oczywiście przed gotowaniem kawałki kurczaka marynujemy w ostrych przyprawach ( u mnie jak zawsze królują hinduskie) i obrumieniamy na patelni, ale na klarowanym maśle.
OdpowiedzUsuńMiłego, ;)
o kurczę:) muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, ten schab jest boski:) uwielbiam mięsko gotowane w mleku, robię również karkówkę, wychodzi pysznaaaa!!!
OdpowiedzUsuńKiedy prowadziłam sklep mięsny, moja klientka opowiedziała mi o tym sposobie pieczenia schabu, ona używała zawsze mleka pełnotłustego, zalewała w keksówce schab aż był całkiem zakryty i piekła,aż z mleka zrobił się "twarożek". Jeszcze tego nie wypróbowałam...
OdpowiedzUsuń