tag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post3645882963213352393..comments2024-03-12T22:04:37.417+01:00Comments on Kuchnia szeroko otwarta: Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkamiOlahttp://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-17163981666825778542016-10-03T16:45:54.398+02:002016-10-03T16:45:54.398+02:00Cudowny przepis, sprawdzony przeze mnie już chyba ...Cudowny przepis, sprawdzony przeze mnie już chyba z 100 razy!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-29760256799683521272016-08-16T21:59:50.160+02:002016-08-16T21:59:50.160+02:00Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam ...Koniecznie muszę wypróbować!<br />Pozdrawiam<br />Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/<br /> <br />KarolinaSnowarskahttps://www.blogger.com/profile/14698668143601275242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-29145530356622101892014-10-01T14:10:52.020+02:002014-10-01T14:10:52.020+02:00Rewelacyjny przepis:) Kluchy puchate i mięciuchne:...Rewelacyjny przepis:) Kluchy puchate i mięciuchne:) Pozdrawiam i dziękuję:)Jolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-45420158100563354312014-05-04T13:59:29.672+02:002014-05-04T13:59:29.672+02:00spróbój masło rozpuszczone i cukierspróbój masło rozpuszczone i cukierAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-5890179114261407192014-02-16T17:26:27.644+01:002014-02-16T17:26:27.644+01:00Swietny przepis, jedynie czego brakuje a co znalaz...Swietny przepis, jedynie czego brakuje a co znalazlam na innej stronie to po uformowaniu klusek odstawilam jeszcze na pol godziny do wzrosniecia, wyszly genialnie :)sandrahttps://www.blogger.com/profile/06199204226417717096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-69123016764974252122014-02-09T18:52:08.558+01:002014-02-09T18:52:08.558+01:00Właśnie synek zmusił mnie do zrobienia klusek na p...Właśnie synek zmusił mnie do zrobienia klusek na parze i wybrałam Twój przepis.Jest godzina 19:00 i nie wiem czy to dobry pomysł ale raz kozie śmierć :) Poprzednio jak robiłam, też mi strasznie opadły podczas wyjmowania, mam nadzieje, że teraz będzie inaczej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-16662232166601570762014-02-06T18:43:48.451+01:002014-02-06T18:43:48.451+01:00Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam. Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-79748845525549699602014-02-06T18:41:01.661+01:002014-02-06T18:41:01.661+01:00Zrobiłam. Ciasto owszem - kleiło się do rąk, ale j...Zrobiłam. Ciasto owszem - kleiło się do rąk, ale jakoś postanowiłam brnąć dalej... Najważniejsze są przecież szczere chęci! W efekcie końcowym wyszły wspaniałe! Dziękuje za przepis, pewnie nie raz będę z niego jeszcze korzystać. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-1627258346390812392014-02-04T16:47:36.125+01:002014-02-04T16:47:36.125+01:00Jak narazie ciasto idzie świetnie..
Jeszcze tylko...Jak narazie ciasto idzie świetnie.. <br />Jeszcze tylko czekac 40 minuteek na rezultaty. hihihihAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-61832223853446467662014-01-18T14:48:52.562+01:002014-01-18T14:48:52.562+01:00ciasto wydawalo mi sie idealne, wyciete kluchy na ...ciasto wydawalo mi sie idealne, wyciete kluchy na stolnicy urosly ogromne... a moze temperatura <br />pod garnkiem ma cos z tym wspolnego ???? moze za duzo wilgoci czy wrecz wody z tej pary mialy za duzo ??? hmmm trening czyni mistrza , zaraz robie nastepne .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-26869712942617882452014-01-18T09:21:05.862+01:002014-01-18T09:21:05.862+01:00Czy przypadkiem nie dosypywałeś zbyt dużo mąki pod...Czy przypadkiem nie dosypywałeś zbyt dużo mąki podczas wyrabiania? Ciasto powinno być luźne, miękkie, dzięki temu ładnie rośnie. Ciasto ze zbyt dużą ilością mąki będzie twarde i zbite, a parowce nie wyjdą smaczne. Jeśli parowałaś na metalowym durszlaku ciasto może przez to intensywniej pachnieć drożdżami. Czas parowania jest orientacyjny, tyle czasu zajęło mi parowanie w parowarze, tradycyjnie na gazie może potrwać to dużej lub krócej - należy przykryć garnek pokrywką i czekać do czasu, aż parowce przestaną już rosnąć. Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-69233173281629719622014-01-17T03:51:55.341+01:002014-01-17T03:51:55.341+01:00Twoje buly wygladaja takie duze, okragle a moje op...Twoje buly wygladaja takie duze, okragle a moje opadaly zaraz jak podnioslam pokrywke, sa plaskawe choc smakuja super. Dlaczego opadaja ???? parowalam je na gazie.<br />za to te ktore parowalam na druszlaku metalowym niby sa ciut wieksze ale za to smakuja jak zakalce, jak by z samych drozdzy zrobione byly a to samo ciasto. jakas rada ?????<br />dzieki z gory.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-89801856323515385892014-01-13T07:28:31.249+01:002014-01-13T07:28:31.249+01:00Można po zagniataniu pozostawić ciasto na godzinę ...Można po zagniataniu pozostawić ciasto na godzinę do odrośnięcia. Potem tak jak w przepisie formować kulki i parować. Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-58356329113780011762014-01-12T14:37:11.756+01:002014-01-12T14:37:11.756+01:00Mam pytanie czy mogę te ciasto już zagniecione poz...Mam pytanie czy mogę te ciasto już zagniecione pozostawić na godzinę nie robiąc z nim nic . i chcę żeby były ciepłe <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-33404108793419876542013-10-04T22:49:09.722+02:002013-10-04T22:49:09.722+02:00Super przepis - wypróbowałam i wyszło pysznie. Jak...Super przepis - wypróbowałam i wyszło pysznie. Jako drobną modyfikację zamiast sosu jagodowego zrobiłam wiśniowy :)<br />ksiegowawkuchnihttp://ksiegowawkuchni.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-37688163955175625282013-10-02T14:18:05.635+02:002013-10-02T14:18:05.635+02:00Ciasto rośnie, na razie idzie mu super;-)Ciasto rośnie, na razie idzie mu super;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-2105716437222232672013-07-26T21:49:17.243+02:002013-07-26T21:49:17.243+02:00Ciasto powinno być luźne, odpowiednio długo wyrabi...Ciasto powinno być luźne, odpowiednio długo wyrabiane powinno ładnie odchodzić od ręki. Odradzam dosypywanie dużej ilości mąki, bo kluski nie będą puszyste i lekkie tylko zbite. Najłatwiej zagnieść ciasto w robocie, lub jeśli posiadasz - w automacie do wypieku chleba (tam może także rosnąć). Duże znaczenie w przypadku tego typu ciast (drożdżowe) ma jakość użytych składników. Jeśli mąka jest delikatna, a jajka średnie lub duże, proporcje już są zmienione i zajdzie potrzeba dodania większej ilości mąki. Podczas wyrabiania, gdy ciasto bardzo klei się do rąk, aby uniknąć niekorzystnego dosypywania mąki można poradzić sobie smarując rękę odrobiną oleju. Ciasto nie powinno się wtedy kleić i łatwiej będzie je wyrobić :) Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-28713770278914165822013-07-26T18:28:31.607+02:002013-07-26T18:28:31.607+02:00mam pytanie-czy to ciasto powinno się tak kleić do...mam pytanie-czy to ciasto powinno się tak kleić do rąk??bo moje uparcie wolalo zostać na rękach niż w misce;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-64643692129019356642013-07-15T21:27:44.441+02:002013-07-15T21:27:44.441+02:00dziś zrobiłam ale z podwójnej porcji i wyszły supe...dziś zrobiłam ale z podwójnej porcji i wyszły super a muszę powiedzieć że początkująca ze mnie kucharka:-))29 sztuk mi wyszło i to nawet sporych. dziękuje bardzo za przepisik:-))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-5248975201416503462013-06-13T20:18:56.338+02:002013-06-13T20:18:56.338+02:00a ja pamiętam, że moja mama robiła troszkę inaczej...a ja pamiętam, że moja mama robiła troszkę inaczej tj. najpierw wykrawała kółka szklanką, następnie przykrywała ściereczka, a kiedy wyrosły, wtedy parowałą :)<br />teraz kolej na mnie, czas wypróbować, bo to jeden z moich smaków dzieciństwa :) jednak moje najpyszniejsze to z sosem kisielowo-jagodowym, pyyyycha! :) ale Twoja wersja również bardzo apetyczna :)gunia0392https://www.blogger.com/profile/16473821057501380895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-54999919386669131832013-04-18T07:19:28.575+02:002013-04-18T07:19:28.575+02:00Truskawki świeże już kupione, jagody jeszcze mrożo...Truskawki świeże już kupione, jagody jeszcze mrożone, ale z utęsknieniem czekam na jagodobranie :) Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-86458267873408967172013-04-18T07:18:26.168+02:002013-04-18T07:18:26.168+02:00U mnie podawane były zawsze na słodko, choć wiem, ...U mnie podawane były zawsze na słodko, choć wiem, że są regiony w których je się je właśnie z sosem mięsnym lub pieczarkowych. U mnie do mięsnego sosu obowiązkowo kluski śląskie ;) Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-85907658179328817072013-04-17T16:35:26.155+02:002013-04-17T16:35:26.155+02:00Ja też mam w planach zrobić pampuchy z przepisu mo...Ja też mam w planach zrobić pampuchy z przepisu mojej babci, ale tak bliżej wakacji i sezonowych owoców :)A u Ciebie widzę przyspieszone lato ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13815693125710051138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-88476986787125893762013-04-17T16:00:09.983+02:002013-04-17T16:00:09.983+02:00JA też uwielbiam kluchy, ale u nas je się je na wy...JA też uwielbiam kluchy, ale u nas je się je na wytrawnie z sosem z wołowiny i roladami. pycha są....juz nie jadłam ohoho...z 10 lat ;/<br />co rejon to tradycja :)<br />Pozdrawiam<br />http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/Agata Wulkiewiczhttps://www.blogger.com/profile/10987482003570801759noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-3601882426745289802013-04-17T12:01:10.424+02:002013-04-17T12:01:10.424+02:00Ale smakowite zdjęcia :)
uwielbiam kluski na parz...Ale smakowite zdjęcia :)<br /><br />uwielbiam kluski na parze!GotującaWmMhttps://www.blogger.com/profile/05510792036835228164noreply@blogger.com