tag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post1665755516678279807..comments2024-03-12T22:04:37.417+01:00Comments on Kuchnia szeroko otwarta: Pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą i współpraca z CelebroOlahttp://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-64827326553167203622013-08-29T13:55:38.433+02:002013-08-29T13:55:38.433+02:00Wygląda pysznie:) Wygląda pysznie:) Paulinahttps://www.blogger.com/profile/02567837714013255676noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-66933992920007737242013-08-28T17:33:12.728+02:002013-08-28T17:33:12.728+02:00Pizza prezentuje się cudownie !!!
Pozdrawiam
myszk...Pizza prezentuje się cudownie !!!<br />Pozdrawiam<br />myszkagotuje.blogspot.comMyszkahttps://www.blogger.com/profile/04258350435462025074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-66597718494158060132013-08-27T14:56:36.565+02:002013-08-27T14:56:36.565+02:00ciasto dużo wolniej urosło niż zwykle ale jednak.D...ciasto dużo wolniej urosło niż zwykle ale jednak.Dokończyłam pizze i okazało się że jest rewelacyjna .Tak dobra jeszcze nigdy mi nie wyszła :) Dzisiaj z kolei znowu robię i ciasto tym razem jest dość twarde...a robiłam tak samo jak wczoraj..odstawiłam do wyrośnięcia , zobaczę co z tego wyjdzie .Kinguuuhttps://www.blogger.com/profile/18362683090508464189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-5958076911856902642013-08-26T15:37:43.218+02:002013-08-26T15:37:43.218+02:00Od lat robię ciasto z tego przepisu, z reguły z po...Od lat robię ciasto z tego przepisu, z reguły z podwójnej porcji. Ciasto (podobnie jak każde ciasto drożdżowe) na początku ma luźną konsystencję, podczas dłuższego ugniatania robi się elastyczne i z łatwością odchodzi od ręki. Nie wiem co było powodem tego, że tobie ciasto nie rośnie, bo u mnie z reguły podwaja, a czasem nawet potraja swoją objętość. Na słabe rośnięcie ciasta może wpłynąć wiele czynników. Przede wszystkim niezbyt świeże drożdże. Zbyt duża ilość mąki dosypana podczas wyrabiania. Ale przyczyna może tkwić także w ustawieniu miski z ciastem w przeciągu, zbyt chłodne/gorące miejsce w którym rośnie ciasto, źle odmierzona ilość drożdży, zbyt długie wyrastanie zaczynu (maks. to ok. 10-15 minut - aby drożdże delikatnie ruszyły, a nie "kipiały"), zbyt wysoka temp. wody użyta do zaczynu, która może spowodować ich zabicie. Poszukaj problemu, ale możesz też spróbować upiec ciasto i zobaczyć efekt po upieczeniu. <br /><br />Polecam zagniatanie ciasta z robocie lub automacie do chleba, unikniemy dzięki temu niepotrzebnego dosypywania mąki do ciasta podczas wyrabiania, co powoduje, że jest twarde i niesmaczne.Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540601112530987335.post-86016078464814829932013-08-26T15:07:44.486+02:002013-08-26T15:07:44.486+02:00robiłam ciasto dokładnie wg tego przepisu i już od...robiłam ciasto dokładnie wg tego przepisu i już od początku było dziwne... bardzo kleiste ale po chwili zrobiło się jak nigdy gładziutkie więc odstawiłam do rośnięcia.no i stoi już godzinę i chyba ani trochę nie urosło .... nie wiem dlaczego zawsze mi szybko rosłoKinguuuhttps://www.blogger.com/profile/18362683090508464189noreply@blogger.com