Składniki (na 2 porcje):
2 duże pomidory malinowe
10 pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili (bez pestek)
125 g (1 kulka) mozzarelli
2 duże, wiejskie jajka
1/2 szklanki listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Pomidory malinowe pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Cebulę pokroić w większą kostkę, papryczkę chili na plasterki. Czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę, czosnek i chili. Podsmażyć do zeszklenia. Dodać pomidory i dusić ok. 5 minut, do odparowania soku. Pomidory doprawić solą, pieprzem, kuminem i papryką. Dodać połowę posiekanej bazylii. W pomidorach zrobić dwa wgłębiania i wbić w nie jajka. Na pomidorach ułożyć plasterki odsączonej na ręczniku papierowym mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 3 minuty, aż ser się rozpuści, białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem posypać pozostałymi listkami bazylii. Podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem. Smacznego!
Wspaniałe jedzenie i tak pięknie wygląda oczami się zjada brawo mniam. Pozdrawiam serdecznie Aldona
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń