Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wiosną i latem obowiązkowo musi pojawić się u mnie kilkukrotnie. Idealnie gasi pragnienie, więc świetnie sprawdzi się na spotkaniach w ogrodzie czy jako chłodzący napój na mniejsze i większe wakacyjne wyprawy ;) Domowa lemoniada zawsze smakuje najlepiej, tym bardziej, że wiecie z czego jest zrobiona i dowolnie możecie modyfikować słodycz napoju. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
300 g rabarbaru
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej lub wody przefiltrowanej
3 łyżki cukru (więcej lub mniej wg uznania)
garść liści mięty
1 średnia cytryna
1/2 limonki
Dodatkowo (do podania):
kostki lodu
300 g rabarbaru
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej lub wody przefiltrowanej
3 łyżki cukru (więcej lub mniej wg uznania)
garść liści mięty
1 średnia cytryna
1/2 limonki
Dodatkowo (do podania):
kostki lodu
Rabarbar pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać truskawki, cukier i porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Limonkę i cytrynę wyszorować. Z owoców zetrzeć skórkę i dodać do garnka. Z limonki i cytryny wycisnąć sok i wlać do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż rabarbar i truskawki puszczą sok i całkowicie się rozgotują. Zawartość garnka przelać przez gęste sito, dokładnie odciskając owoce. Napój całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać mocno schłodzony z kostkami lodu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)