Ten bakłażan ma w sobie coś wyjątkowego ;) Mięsiste, aromatyczne wnętrze i cudowne dodatki w postaci grillowanych pomidorów, pieczarek i ciągnącego się sera. Świetny na przystawkę, dodatek do mięs z grilla, na kolację lub samodzielną przekąskę. Jak wolicie, jak lubicie ;) Mocno polecam :D
2 średnie bakłażany
250 g pieczarek
2 duże pomidory
250 g mozzarelli
1 papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Naciąć z obu stron na krzyż. Posolić i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie, zetrzeć ręcznikiem papierowym wytrącone krople wody. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, czosnkiem i przyprawą do bruschetty. Pieczarki i pomidory pokroić na plastry. Połową marynaty nasmarować za pomocą pędzelka plastry bakłażana. Drugą połowę dodać do pieczarek i wymieszać. Na grillu/patelni grillowej ułożyć pieczarki i grillować, aż nabiorą brązowego koloru. Przełożyć na talerz. Następnie zgrillować z obu stron plastry pomidora. Przełożyć na talerz. Dodać plastry bakłażana i grillować z jednej strony na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę, ułożyć pieczarki, pomidora, pokroją na plastry mozzarellę i pokrojone na cienkie plasterki chili. Grillować do rozpuszczenia się sera. Przełożyć na talerz, doprawić solą i pieprzem, przyprawą do bruschetty i posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)