poniedziałek, 22 maja 2023

Grillowane mini papryki z mięsem mielonym, pesto i mozzarellą

Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy posiłek do pracy. Faszerowane mini papryki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem paprykowego pesto i mozzarellą to świetny sposób na urozmaicenie spotkań przy grillu. Będzie szybko, prosto i pysznie :) 


Składniki: 
10 (200 g) kolorowych mini papryk 
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
1 mała cebula 
1 ząbek czosnku 
1 czubata łyżka czerwonego pesto z papryką i ricottą 
3 łyżki startej mozzarelli 
2 łyżeczki oregano 
1 papryczka chili 
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo: 
1 łyżka mozzarelli (do posypania)




Papryki przekroić na połówki. Usunąć pestki. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, drobno pokrojoną cebulę, pokrojone na plasterki chili (bez pestek - jeśli wolicie wersję mniej ostrą) oraz przyprawy i mozzarellę. Mięso dokładnie wyrobić ręką. Połówki papryk faszerować mięsem lekko dociskając farsz. Patelnię grillową/grilla elektrycznego dobrze rozgrzać. Posmarować za pomocą pędzelka łyżką oleju. Papryki ułożyć od strony farszu na patelnię i grillować ok. 2 minut. Obrócić i grillować około 4 minut. Chwilę przed końcem grillowania posypać startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

Rady: Jeśli grillujecie papryki na grillu węglowym, należy ułożyć je na tacce i grillować tylko od strony papryki, najlepiej pod przykryciem. Minutę przed końcem grillowania posypać dodatkowo startą mozzarellą. 

1 komentarz:

  1. Przepysznie rewelacja super. Pozdrawiam serdecznie Aldona

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...