Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy posiłek do pracy. Faszerowane mini papryki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem paprykowego pesto i mozzarellą to świetny sposób na urozmaicenie spotkań przy grillu. Będzie szybko, prosto i pysznie :)
Składniki:
10 (200 g) kolorowych mini papryk
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka czerwonego pesto z papryką i ricottą
3 łyżki startej mozzarelli
2 łyżeczki oregano
1 papryczka chili
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka mozzarelli (do posypania)
10 (200 g) kolorowych mini papryk
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka czerwonego pesto z papryką i ricottą
3 łyżki startej mozzarelli
2 łyżeczki oregano
1 papryczka chili
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka mozzarelli (do posypania)
Papryki przekroić na połówki. Usunąć pestki. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, drobno pokrojoną cebulę, pokrojone na plasterki chili (bez pestek - jeśli wolicie wersję mniej ostrą) oraz przyprawy i mozzarellę. Mięso dokładnie wyrobić ręką. Połówki papryk faszerować mięsem lekko dociskając farsz. Patelnię grillową/grilla elektrycznego dobrze rozgrzać. Posmarować za pomocą pędzelka łyżką oleju. Papryki ułożyć od strony farszu na patelnię i grillować ok. 2 minut. Obrócić i grillować około 4 minut. Chwilę przed końcem grillowania posypać startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Rady: Jeśli grillujecie papryki na grillu węglowym, należy ułożyć je na tacce i grillować tylko od strony papryki, najlepiej pod przykryciem. Minutę przed końcem grillowania posypać dodatkowo startą mozzarellą.
Przepysznie rewelacja super. Pozdrawiam serdecznie Aldona
OdpowiedzUsuń