Uwielbiam taki proste dania, do których można dodać to, co mamy pod ręką lub w myśl idei zero waste wykorzystać resztki warzywa, serów czy wędlin zalegające w lodówce. Frittata to pyszny pomysł na obiad, kolację czy śniadanie. Różni się od omletu tym, że składniki zatopione są w masie jajecznej, a całość podawana bez składania - pokrojona na kawałki. Pod względem grubości ponadto frittacie bliżej do tarty czy quiche, niż do omleta. Frittatę, po wstępnym podsmażeniu na patelni należy zapiec w piekarniku, więc do jej przygotowania użyjcie patelni z odpinaną rączką lub takiej, którą można również używać do pieczenia w piekarniku ;)
Składniki (na 2 porcje):
1 mały (200 g) bakłażan
1/2 małej (100 g) cukinii
1/2 średniej, czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Masa jajeczna:
5 jajek rozmiar L
3 łyżki mleka
70 g startej mozzarelli
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 mały (200 g) bakłażan
1/2 małej (100 g) cukinii
1/2 średniej, czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Masa jajeczna:
5 jajek rozmiar L
3 łyżki mleka
70 g startej mozzarelli
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka startej mozzarelli
3 łyżki posiekanego szczypiorku
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka startej mozzarelli
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Jajka wbić do miski dodać mleko i dokładnie roztrzepać. Dodać pozostałe składniki masy jajecznej i wymieszać. Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Na patelni (o średnicy 20-21 cm) rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać warzywa i smażyć, aż lekko zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zawartość patelni przełożyć do masy jajecznej i wymieszać. Całość ponownie przelać na patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu przez 3-4 minuty, aż spód się zetnie. Wierzch frittaty posypać łyżką startej mozzarelli i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 12-15 minut, aż wierzch będzie całkowicie ścięty. Lekko przestudzić i pokroić na trójkąty. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)