Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Idealne na deser czy słodkie śniadanie. Zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego zawsze jest nieziemski :D Zafundujcie sobie takie słodkie dobro, póki sezon na rabarbar trwa :)
Składniki:
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
80 g zimnego masła
70 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
80 g zimnego masła
70 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę, rozcierając ją palcami tak, aby powstały grubsze kawałki ciasta. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony na plasterki rabarbar i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 35 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ciasto można również przygotować w automacie do wypieku chleba lub zagnieść w robocie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przepyszne i smaczne ciasto. A jak pięknie pokazane super. Pozdrawiam Aldona
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń