Pyszne, delikatne i pożywne placki z serka wiejskiego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealna na śniadanie na słodko, deser lub posiłek do szkoły czy pracy. W połączeniu z mandarynkami, miodem i czekoladą smakują wybornie. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (na 8 placków):
200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego (u mnie light)
1 duże jajko
1 łyżka erytrytolu (lub 2 łyżeczki cukru)
60 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju (do smażenia)
Do podania:
2 mandarynki
2 łyżki płatków migdałowych
2 kostki mlecznej czekolady
2 kostki białej czekolady
1 łyżka miodu
maliny liofilizowane
truskawki liofilizowane
Mandarynki obrać i pokroić na plasterki. Czekoladę posiekać. Jajko ubić z erytrolem, dodać serek wiejski (wraz ze śmietanką) i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować. Patelnię nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć placki (po 2 łyżki ciasta na sztukę) na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z miodem, mandarynkami, migdałami, czekoladą, malinami i truskawkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)