niedziela, 22 stycznia 2023

Linguine z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Obłędny makaron z tuńczykiem w oliwie, szpinakiem i pomidorkami. Pikantny, wyrazisty w smaku, idealnie doprawiony. Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam. Jeśli jesteście miłośnikami ryb, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu :) 

Składniki (na 2 porcje): 
200 g czarnego makaronu linguine 
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek 
200 g pomidorków koktajlowych 
2 spore garście szpinaku baby 
1 duży ząbek czosnku 
1 mała cebula 
świeżo zmielona sól morska (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
chili w płatkach (do smaku) 
1 łyżeczka czosnku w płatkach 
Dodatkowo (do podania): 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
3 łyżki grana padano w wiórkach 



Na patelni podgrzać oliwę z tuńczyka. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć krótką chwilę i dodać tuńczyka. Wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelnię wlać 1/4 szklanki wody z makaronu. Makron odcedzić i przełożyć na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, chili i płatkami czosnku.  Makaron podawać od razu po przygotowaniu z wiórkami sera i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...