Jeden ze smaków dzieciństwa :) Przepyszne, aromatyczne jabłka w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na tani i szybki w przygotowaniu deser czy śniadanie na słodko. W zależności od tego, jak słodki smak chcecie uzyskać możecie dodać więcej lub mniej cukru, albo sięgnąć po słodszą lub bardziej kwaskową odmianę jabłek ;)
Składniki (na 2 porcje):
2 duże jabłka
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
80 ml mleka 2%
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
1 duże jajko
80 ml mleka 2%
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
cukier puder (do oprószenia)
Składniki ciasta zmiksować. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić ogryzka i pokroić na 1,5 cm plastry. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki jabłek maczać w cieście i smażyć do miękkości z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)